Ryby a mořské plody

Co obsahuje rybí maso?

  1. Tuky: Tuky patří k jedné z nejvýznamnějších předností ryb. Složení rybího tuku je velmi podobné tuku rostlinnému. Na rozdíl od ostatních živočišných tuků nezvyšuje LDL cholesterol, který je zdraví škodlivý, a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (toho hodného), který dokáže snižovat LDL cholesterol. Další výhodou rybího tuku je příznivý poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Zatímco ω-6 mastných kyselin přijímáme v potravě dostatek (často i nadbytek), protože jsou běžně obsaženy ve většině rostlinných olejů, ω-3 mastné kyseliny nám často chybí. Příliš vysoký příjem ω-6 mastných kyselin a nedostatečný příjem ω-3 mastných kyselin je zdraví škodlivý, způsobuje prozánětlivé procesy v těle, poškozuje cévy apod. Omega 3 mastné kyseliny naopak rozšiřují cévy, snižují krevní tlak a jsou tedy prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho pomáhají předcházet i jiným onemocněním jako je například rakovina nebo Alzheimerova choroba, a proto bychom měli dbát na jejich dostatečný příjem. Kromě ryb je můžeme ještě najít v lněném semínku, tedy i lněném oleji, konopném semínku nebo například vlašských oříšcích. Vstřebatelnost ω-3 mastných kyselin je však z rostlinných zdrojů významně nižší, než právě z ryb. Nejvíce jich můžeme najít v rybách žijících v ledových vodách, protože je chrání před působením chladu. Z mořských ryb to je například losos, sardinky nebo tuňák a ze sladkovodních pstruh nebo candát. Omega 3 mastné kyseliny jsou jeden z mála potravinových doplňků, které svým klientům doporučujeme v případě, že nekonzumují ryby, protože jejich přítomnost v jídelníčku je pro zdraví opravdu klíčová. Lze užívat buď přímo rybí olej nebo pro vegetariány a vegany výtažek z mořských řas.
  2. Bílkoviny: Další předností rybího masa jsou plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny.
  3. Vitamíny a minerální látky: Jako první bychom rády zmínily obsah vitamínu D, protože právě tento vitamín bývá často deficientní, a to především v zimě, kdy netrávíme tolik času na sluníčku. Kromě zmíněného vitamínu D, rybí maso obsahuje také vitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to potom jód, zinek, železo, měď a v neposlední řadě vápník, který najdeme především v drobných rybách, které konzumujeme i s kostmi jako jsou například sardinky.
  4. Škodliviny: Obsah nepříznivých látek a těžkých kovů v těle ryb se rozebírá poměrně často. Mezi tyto látky patří například rtuť, olovo, rezidua pesticidů a další. Na tyto rizikové látky si musí dávat pozor především těhotné ženy a malé děti. Většinou platí, že čím větší a tučnějších ryba, tím více těchto látek v ní můžeme najít. Pokud se chcete konzumaci těchto látek vyhnout, snažte se kupovat ryby z ověřených zdrojů, upřednostňujte ryby z volného lovu před těmi uměle chovanými. Dále doporučujeme jednotlivé druhy ryb střídat.

Jak si vybrat rybu?

Rybu si můžete koupit zmraženou nebo čerstvou. Někdy se může stát, že ryba, která je prezentována jako čerstvá byla na přechodnou dobu taky zmražená. Pokud kupujete čerstvou rybu je důležité sledovat, jestli je ryba položena na ledu, v ideálním případě by v něm měla být dokonce zahrabaná. Čerstvé ryby se dají u nás sehnat například v Makru, ale prodávají se i v Globusu a jiných supermarketech. Pokud jste z Karviné a okolí můžete navštívit Rybí dům v Chotěbuzi. Mražené ryby by měly být zmrazeny těsně po výlovu. Díky tomu nedojde k nastartování bakteriologického rozkladu a maso si zachová všechny důležité výživové hodnoty. Nejvhodnějším typem mražených ryb je kategorie „seafrozen“, což znamená, že ryba byla zamrazena ještě na moři. Nikde tedy dlouho neležela a nebylo s ní delší dobu nevhodně manipulováno. Přestože na obalech většinou údaj o způsobu zamražení chybí, právě kategorií „seafrozen“ se výrobci obvykle rádi pochlubí. Mražené ryby obsahují velmi často přidanou vodu. Většinou to zjistíte až po rozmražení, kdy se ryba výrazně zmenší. Je dobré vyzkoušet si různé prodejce a vybrat si toho, který přidává vody nejméně. Před přípravou zmražené ryby ji nechejte zcela rozmrazit přirozeným způsobem. Rozmrazování mražené ryby v teplé vodě odborníci nedoporučují, ničí se tak dobré vlastnosti rybího masa. My například objednáváme mořské plody a ryby ze stránky www.bonfood.cz. Pokud jste to dočetli až sem, tak jste dobří!
Přejeme hezký den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *